Geplaatst op

Wat is een Giclee print?

Wat is een Giclée print?

Een giclée (spreek uit als zjie-klee) is een reproductie van een kunstwerk van een zeer hoge kwaliteit. Giclée komt van het Franse woord “giglet” wat stralen of vernevelen betekent. Bij deze techniek wordt hoogwaardige inkt in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal papier. Elke Art Print van Atelier Andrea is een Giclée. Dit maakt ze veel mooier dan een normale afdruk of poster. De kleuren zijn intenser en de Art Prints gaan langer mee!

Mooiere kleuren en langere levensduur
De Giclée is een afdruktechniek die ooit ontwikkeld is om reproducties te maken van kunstwerken. Men gebruikt deze techniek ook voor het drukken van voor foto-schilderijen. Dit omdat deze afdruktechniek veruit het beste resultaat  geeft als het gaat om de kleurechtheid en levensduur voor een print. 

Bij giclée worden hoogwaardige inkten in verschillende lagen aangebracht op Fine Art papier of canvas. Dit resulteert in optimale kleurechtheid. Een giclée print moet aan een aantal eisen voldoen. Zo ligt er aan een giclée altijd een origineel werk ten grondslag. Daarnaast wordt er bij de druk gebruikt gemaakt van een speciaal soort printer die de kleuren tot op de pixel nauwkeurig op het doek verneveld. Bovendien is een gicléedruk is opgebouwd met minimaal 10 basiskleuren, maar in de meeste gevallen 11 of 12, waardoor er meer kleurdiepte ontstaat en elke kleurnuance mogelijk is. Dit zijn natuurlijke pigmenten, die wel meer dan 80 jaar mooi van kleur blijven.

Bijzondere printers 
Voor het afdrukken van een Giclée print wordt gebruik gemaakt van geavanceerde grootformaat inkjetprinters. Deze printers gebruiken maar liefst acht kleuren inkt. De printer spuit miljoenen microscopische inktdruppeltjes per seconde, wat zorgt voor een diep contrast, intense kleuren en een hogere resolutie dan de traditionele lithografie.

Alle Art Prints van Atelier Andrea zijn Giclée prints en afgedrukt op  280 grams Fine Art papier van Innova.